top of page

GASTONS WAR

Op woensdag 8 mei om 20u15 @ De Cinema in Antwerpen uitzonderlijke projectie van Gastons War op 35mm

 Olivia Williams en Stuart Laing in GASTON'S WAR    © jovoets-photography.com

Op 8 mei, de dag waarop de overgave van nazi-Duitsland wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd, willen we stilstaan bij de daden van degenen die vochten en stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een van hen was Gaston Vandermeerssche, geboren op 18 augustus 1921 in Gent. 

 

Tijdens de Duitse invasie van België in 1940, besloot Vandermeerssche met de fiets te vluchten naar Toulouse in Frankrijk. Daar sloot hij zich aan bij het verzet en werd hij een koerier. Hij creëerde een geheime verbinding tussen België, Frankrijk en Spanje. Zijn taak was het smokkelen van spionagegegevens, vastgelegd op microfilms, van bezet Frankrijk over de gevaarlijke Pyreneeën naar Barcelona. Van daaruit werden deze waardevolle informatie verzonden naar het Belgische militaire hoofdkwartier in Londen.

 

In 1942 kreeg Vandermeerssche de opdracht om nieuw leven te blazen in het Nederlandse verzet. Hij bouwde een uitgebreid netwerk op van honderden informanten. Helaas werd hij in 1943 gearresteerd door de Duitsers in Perpignan. Hij bracht twee jaar door in verschillende gevangenissen voordat hij in 1945 eindelijk werd bevrijd door Amerikaanse troepen.

 

Het indrukwekkende verhaal van Vandermeerssche werd in 1988 vastgelegd door Allan Mayer in het boek 'Gaston's War'. Dit boek diende als inspiratie voor de film die in 1997 door Robbe De Hert werd gedraaid.

Met: Werner De Smedt, Mapi Galán, Stuart Laing, Filip Peeters, Sylvia Kristel 

, eva

bottom of page